Hitta rätt i belysningsdjungeln

Som de flesta redan vet så håller den gamla hederliga glödlampan på att fasas ut och andra miljövänligare alternativ tar vid. Många anser då att vi ska sluta associera watt (W) med hur mycket en ljuskälla lyser då watt-antalet skiljer sig mellan de olika nya ljuskällorna. Istället skall då Lumen (lm) bli den nya almänna benämningen, Lumen är en beteckning på hur mycket ljus en ljuskälla ger. OSRAM väljer ändock att hålla sig till glödlampans watt som utgångspunkt och skriver i sitt senaste utskick;

När konsumenten letar efter alternativ till glödlampan så startar de med de klassiska watt-styrkorna: 25W, 40W, 60W, 75W och 100W, styrkor som man känner igen och vet vad de innebär.

Därmed utgår de nu från glödlampan och skapar rätt motsvarighet hos de nya ljuskällorna. Nu har vi sammanställt en tabell nedan som underlättar för dig när du skall byta ljuskälla till din lampa. Tabellen översätter watten från glödlampan till de nya ljuskällorna, så att du får rätt alternativ och samma ljusstyrka som innan. Vi har även med Lumen (lm) som visar på ett ungefär hur mycket ljus de olika watt-antalen och ljuskällorna ger. Antalet Lumen varierar lite liksom antalet watt, mellan olika typer av lampor och tillverkare. Eftersom LED-lampan fortfarande är svår-definierad och ännu varierar såpass mycket från ljuskälla till ljuskälla så har vi valt att inte ta med den i denna tabell.

Vill du veta mer kan du gå in på www.lampan.se, där kan du även fördjupa dina kunskaper om vad de olika termerna inom belysning betyder samt få tips och idéer om ljussättning. Det finns även mycket nyttig information att läsa om på www.lampinfo.se och www.designlight.nu.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.