Belysning i trädgården

Tänk först på vad du skall ljussätta i trädgården. Vilka objekt och platser vill du ska framträda? Hur vill du att trädgården ska upplevas?

ÅRSTIDSVARIATIONER
När man ljussätter sin trädgård med belysning är det bra att tänka på att den ska fungera året om. Exempelvis kan grönskan i ett träds lövverk bli mycket vackert med ljussättning från markstrålkastare som riktas mot både stam och krona. På vintern faller löven bort och då upplevs trädet annorlunda då trädets grenverk och stam istället blir framträdande.

PROVBELYS
Ett enkelt sätt att provbelysa sin trädgård är att använda en förlängningskabel och en enkel byggstrålkastare. Placera under träd och belys en mur eller kanske någon egen skulptur man är stolt över.

Flytta runt och känn dig för. Egentligen kan man inte göra så mycket fel allt handlar om vad man själv vill belysa och hur mycket. Tänk bara på att inte störa grannar med bländande ljus.

TRYGGHET
Att belysa sin trädgård är också en trygghetsupplevelse. Genom att ljussätta trädgården får man också uppsikt över uterummet under de mörka timmarna. Istället för att titta ut i mörkret förlängs istället ditt rum utåt med en vacker natur.

VATTENBELYSNING
Vatten, exempelvis en damm, skapar ett lugn i trädgården. Genom att ljussätta dammen med undervattenstrålkastare skapas ett vackert skimmer som sprider sig kring dammen, då ljuset fördelar sig i vattnet.

Har man placerat en pump eller fontän i dammen placeras ljuskällan i närheten till vattenutkastaren. Ljuset följer då vattenrörelsen och vackra vattenreflektioner bildas.

 

GARDEN LIGHTS
Garden lights är armaturer gjorda för belysning av trädgården. Alla armaturer kan kopplas ihop i samma system med hjälp av kablar med skruv kopplingar i olika längder. Garden light är ett 12 volt system som är både energisnålt och effektivt. Alla lampor kan fästas med skruv alt. medföljande spjut som man lätt kan flytta runt efter årstidernas olika växlingar.

 

Allt kopplar du lätt ihop själv:

  • Välj vilka armaturer, räkna ihop hur många watt som går åt för armaturerna.
  • Välj rätt transformator beroende på hur många watt armaturerna förbrukar.
  • Lägg ut kabeln med kopplingarna och skruva på armaturerna sätt in kontakten.

Klart!

 

För mer inspiration om Garden Light klicka på länken Garden Light Filmen

Blev du inte nöjd? Inga problem, försök igen, flytta runt tills du blir nöjd. Koppla gärna på en timer så du inte glömmer att tända upp eller kanske brytaren sitter på fel ställe.

 

STRUKTURER
Framhäv trädgårdens formspråk. Ljussätt gångvägar med ljuspunkter längs sidorna som också blir orienterande för dom gående.

 

KONTRASTER
Skapa ett samspel mellan ljus och mörker i trädgården.Tillåt dig att ha några mörka partier i trädgården som ger ett naturligt djup.Det skapar ett balanserat skuggspel som ger harmoni i trädgården.

 

INDIREKT LJUS
Ljuset skall inte vara bländande. Se till att skapa en indirekt ljussättning genom att placera ljuskällorna riktade mot ett objekt eller en yta, tex. en mur. Det indirekta ljuset hjälper dig att uppfatta rumsligheten i trädgården och ger ett varmare ljus.

 

LJUSFÄRG
Det finns olika typer av ljuskällor med olika typer av färgtemperatur. Varmt ljus upplevs oftast som vackert, mysigt och mjukt, medan kallt upplevs som hårt. Varmt och kallt ljus kan tillsammans fungera kontrasterande och framhäva varandra.

 

Lycka till i trädgården!

Mer om Trädgårdsbelysning hittar ni här!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.