Arbetsrummets belysning

Arbetsbelysning behövs på flera olika ställen i hemmet, beroende vad man arbetar med. Det kan behövas i garaget, syrummet eller vid skrivbordet när man sitter framför datorn. En dåligt belyst arbetsplats försämrar seendet oerhört mycket och har man ljuset på fel sätt kan det vara svårare att koncentrera sig. Arbetsytan ska alltid vara den mest belysta ytan, ögat väljer att fokusera på det som är mest belyst och ifall något annat har mest ljus riktat mot sig är det lätt att tappa fokus från arbetsytan. Ett bra exempel på belysning som man bör använda är en blandning av riktad, bländfritt funktionsljus och mjukt allmänljus som lättar upp hårda kontraster. Funktionsljuset kan till exempel vara en skrivbordslampa som står på din arbetsbänk. En arbetslampa ska alltid kunna riktas och justeras i olika vinklar så man kan anpassa ljuset för olika situationer.

Nåt som är värt att tänka på är att inte placera sitt skrivbord med data precis framför eller bakom ett fönster. Sitter man med fönstret framför dataskärmen är det lätt att man fokuserar på dagsljuset utanför istället för datorn, och ifall det är kväll och mörkt så blir kontrasterna mellan datorn och mörkret alldeles för stora. Sitter man med ryggen precis mot fönstret så blir det lätt att fönstret och allt utanför speglar sig i datorskärmen vilken gör det svårt att se.

Är din arbetsplats ett garage kan det vara smart att ha en flyttbar och riktbar belysning som du kan placera vart du vill när du behöver lite extra ljus.

 

oriva-kult-massing-laslampa
KULT

 

Kult i mässing är en läslampa från Oriva. Den passar perfekt att ha på skrivbordet!

 

markslojd-swan-vit-leddimmerusb-laslampa
SWAN

 

Swan läslampa från Markslöjd. Utmärkt skrivbordslampa då den har dimmer och även uttag för att ladda din mobiltelefon!

 

Självklart gillar alla olika och allt passar inte för alla, men detta var lite tips på hur du belyser ditt arbetsrum på ett bra sätt. Om du vill ha ännu mer inspiration och tips så läs igenom belysningsguiden!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.