Spotlights

Spotlights är något som har blivit väldigt populärt under de senaste åren, vilket inte är så konstigt då det är både funktionella och snygga. Takspotlights är designade för att passa utmärkt i alla rum för att och komplettera din inredningsstil på det bästa sättet.
Spotlights passar i alla olika typer av rum och är en både snygg och praktisk lampa. Du kan placera den i hallen, i köket eller i badrummet till exempel. Även i offentliga miljöer såsom hotell, skolor eller kontor så är spotlights mycket vanligt och uppskattat. En spotlight passar bra att placera i hallen, i ett skåp, över en bänk, i garderoben, som dekoration eller som allmänljus.


by-rydens-row-massing-3a-spotlight

Denna snygga spotlight från By Rydéns har tre st E27 socklar där du själv bestämmer vilken typ av ljuskälla du vill ha.


 

Det som är så bra med spotlights är att det kan användas till både punktbelysning och som allmänljus i hela rummet. Spotlights för punktbelysning har en smal spridningsvinkel för att lysa upp utvalda ytor. Det kan vara utställningar, tavlor, dekorationer eller snygga detaljer i hemmet som du vill lägga i fokus. Det är smart att köpa riktbara spotlights som går att vinkla både neråt och åt sidorna så du kan få ljuset exakt dit du vill ha det. En bra spridningsvinkel på en spotlight är allt från 20 grader till 45 grader beroende på avstånd och vad som skall belysas – ju smalare vinkel, desto mer ljus på punktbelysningen. Eftersom du kan rikta hur du vill så kan du i varje rum skapa den stämningen du vill ha och som passar för tillfället.

Spotlight kan komma i många olika varianter. En del är bara en ensam ljuskälla och har en ganska enkel form av fästanordning, medan andra är i par två och två eller en grupp av tre som oftast sitter fast på en gemensam stomme. Det finns även något som kallas spotlight-skena där det brukar vara fyra eller flera ljuskällor som är sitter fast på själva skenan. Även om ljuskällorna sitter fast på samma ställning så går varje ljuskälla att rikta enskilt, vilket är väldigt bra och du kan använda denna variant som en taklampa och dela in ljuset i olika riktningar för att få belysning överallt eller där du känner för.

En annan variant är infällda spotlights. Det innebär att man försöker gömma så mycket av armaturen som möjligt i taket eller väggen. Att montera en infälld spotlight kräver hjälp av en professionell installatör, eftersom man måste koppla strömmen till elledningar som ligger inuti huset.


philips-nero-vit-2a-takspotlight

Dessa spotlights är från Philips och heter Nero. Båda ljuskällorna är riktbara och går att sätta i led-lampor.


 

Spotlights skapar en riktigt fina och behagliga ljusmiljöer. Eftersom kunskapen kring elmaterial har utvecklats kan man idag skapa oerhört fina, snygga men framförallt säkra installationer. Det finns oändliga möjligheter inom spotlights och man kan få exakt den färg, form och storlek man vill. Det är inte lätt att veta hur mycket ljus som behövs då det helt beror på syftet med ljuset, men lite tips är att för spotlights i skåp eller som dekoration räcker det med lite mindre belysning, medan för bänkbelysning i kök eller andra ytor där avståndet från downlight till belyst yta är cirka 80 cm så rekommenderas starkare belysning och att montera med cirka 80 cm mellanrum.

Tips från Lampan.se är att köpa dimbar spotlight för möjlighet att variera ljuset ännu mer, och även köpa LED-spotlight för att vara lite snäll mot miljön.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.