Välja rätt ljuskälla

Helt nya möjligheter har skapats när det kommer till ljussättning! Vissa tycker det är svårt och krångligt att välja rätt ljuskälla när det finns så mycket olika att välja på, men egentligen är det en fantastisk bra möjlighet att kunna skapa den perfekta miljön som man strävar efter. Det bästa ljuskällorna är såklart LED-lampor. Med en led-ljuskälla får du samma ljus som en vanlig men du sparar 85% energi, och de håller även längre eftersom de är mycket tåligare mot stötar och vibrationer och blir heller inte lika varma som vanliga ljuskällor. Man kan välja olika ljuskällor för olika typer av behov, här är lite exempel:

Arbetsljus – Välj en LED lampa med ett kallvitt ljus.  Eftersom det ska höja kontrasten på det du jobbar med så ska ljuskällan vara på cirka 3000-4000 Kelvin och 806-1520 lumen.

Allmänljus –  LED lampor med ett ljusflöde mellan 430-800 lumen och en färgtemperatur mellan 2500-3000 kelvin. Behöver du starkare ljus i rummet så skall du välja en ljuskälla på ca 1000 lumen. Det går också bra att komplettera allmänbelysningen tillsammans med stämningsljus och dekorationsljus, för att skapa en behaglig miljö.

Stämningsljus – LED-ljuskällor med ett ljusflöde på 125-470 lumen och en färgtemperatur på 2500-3000 kelvin ger riktigt bra stämning till rummet. Vill du ha varmare så välj lägre kelvin.

Dekorationsljus – LED-ljuskälla med 30-200 lumen och 1800-2700 kelvin. Dekorationsljusets uppgift är inte att lysa upp rummet utan mer att ha en fin och mysig lampa som skapar det där lilla extra.

Många tror att man mäter ljuskällornas ljus i Watt, men så är faktiskt inte fallet längre. Förr mätte man ljusstyrka i Watt men nu för tiden mäter man endast energiförbrukningen med Watt, och mäter istället det totala ljusflödet i Lumen. Vad som förr var en 25 Watts-lampa är idag cirka 220-250 lumen istället, och 40 Watt motsvarar cirka 400-470 lumen. Sedan finns också begreppen Kelvin och  RA-värde, Kelvin använder man för att ange ljusets färgtemperatur (ju lägre Kelvin ju varmare ljus), och RA är ett mått på hur bra ljuset återger färgerna objekten som det belyser (färgåtergivning). dimmerDet kan vara väldigt användbart med en dimmer, symbolen ovan visas på lampor som är dimbar. De flesta LED-ljuskällor kan dimras och alla halogen-ljuskällor kan faktiskt dimras.  Ljusfärgen på halogen-ljuskällorna blir varmare när du dimrar dem men på de flesta LED-ljuskällor så är de konstanta i ljustemperaturen oavsett styrka på ljuset. Hur vet man vilken dimmer man ska ha då? Jo, till 230 volt dimbara LED-ljuskällor så ska du ha en elektronisk dimmer, till 230 volt glödlampor och halogenlampor så ska du ha en glödljusdimmer, och till 12 volt halogen och LED-ljuskällor ska du ha kombinerad glödljus/elektronisk dimmer.

Något annat som är viktigt att tänka på är att välja rätt sockel som passar bra till din armatur.

B22  Denna ljuskällan har en B22 sockel.E14Denna ljuskällan har en E14 sockel.E27Denna ljuskällan har en E27 sockel.GU10Denna ljuskällan har en GU10 sockel G4

G4 sockel
Form och storlek är andra faktorer som spelar roll, oftast väljer man form och storlek efter vad man tycker är snyggt, men ibland så måste man anpassa sig efter vad som passar i armaturen. Då är det tur att lampans bredd och höjd anges på förpackningen så man kan hålla koll på vad som passar och inte!
form_storlek.jpg
Att välja ljuskälla är inte så krångligt som det kan verka, ta helt enkelt det som du tycker passar bäst i ditt hem, och såklart använd dig av våra tips. 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.