Lys upp i vintermörkret

Så här års är det så mörkt och tråkigt ute, då kommer det som en lättnad när man kan få ta fram sin mysiga julbelysning. Men vad händer då i januari när julbelysningen plockas bort, måste det bli mörkt och tråkigt igen då? Svaret är såklart nej, man kan försöka återskapa samma mysiga känsla med vanlig belysning också. Försök tänk på vad exakt det är du gillar med julbelysningen. Är det den fina granen? Sätt nåt annat vackert objekt så som en vas eller liknande på samma ställe som granen stått och rikta belysningen mot den istället. Är det de fina adventsljusstakarna? Skaffa en lika mysigt bordslampa och ställ i fönstret! Innan man köper belysning till sitt fönster är det viktigt att tänka på att inte ha för mycket. Det är riktigt fint med fönsterbelysning men tänk på att det också försämrar din utsikt från fönstret och gör det även mycket enklare för folk att kika in.


vita-vita-eos-medium-ljusbrun-skarm

Eos från Vita är en perfekt lampa att byta ut mot din ljusstake i fönstret. Skärmen är tillverkad av naturliga gåsfjädrar och papper vilket gör att ingen lampa är den andra lik. Ljusbilden och nyansen blir fantastiskt vacker och mjuk med hjälp av fjädrarna. Om du tröttnar på att ha den som en fönsterlampa så kan du enkelt ändra den då Vita Eos går att kombinera till en taklampa, bordslampa eller en golvlampa. Vi på Lampan rekommenderar att du bestyckar din Eos med en en LED-lampa eftersom den inte blir lika varm och då inte torkar ut skärmen.


Människor mår bra av att vistas i miljöer med bra ljussättning, därför är det viktigt att ha ljus som man trivs med i sitt hem där man tillbringar det mesta av sin tid. Man ska ha belysning som framhäver det man gillar mest, har du en fin tapet så rikta ljus dit, har du en vacker skulptur så rikta ljus dit också. Ha helst inte en stor lampa endast, utan blanda taklampa, golvlampa, bordslampa och vägglampor för att på så sätt få helt olika versioner av ljus och få olika delar belysta på olika sätt.


by-rydens-row-massing-3a-spotlight

Det enklaste sättet att rikta ljus – riktbara spotlights! Denna snygga Row från By Rydens är en praktisk spotlight att ha i vilket rum som helst. Du kan enkelt rikta ljuset dit du vill!


 

Innan du belyser ett rum så tänk igenom vad funktionen med rummet är, tänk på vad du ska göra där. Ska du göra läxorna? Laga mat? Kolla på tv? Umgås med familjen? Efter du kommit på alla användningsområden så tänker du ut hur ska ska ljussätta på för att kunna göra alla dessa aktiviteterna på bästa sättet och med det bästa möjliga ljuset. Var noga med att dina lampor är dimbara, genom att kunna dimra kan du också anpassa ljuset till situationen och på så sätt skapa den mysiga stämningen man vill komma åt.


markslojd-tray-led-9w-svart-taklampa

Denna lampan Tray från Marklslöjd är perfekt att hänga över middagsbordet. Den år både snygg men också funktionell och väldigt praktisk. När man saknar julen så kan det kännas bra att tända lite levande ljus och kunna sätta uppe på lampan, utan att behöva ta plats från middagsbordet.


Här är lite tips som är plockade från Lampans belysningsguide som kan vara bra att tänka på när du ska planera din ljussättning.

  • Var ifrån kommer det naturliga ljuset
  • Ska jag sätta lampor för att efterlikna det naturliga ljuset?
  • Behöver jag komplettera det naturliga ljuset?
  • Hur skapar ljuset känsla i rummet/miljön?
  • Behöver jag ha olika lampor för olika funktioner?
  • Hur ska ljuset och lamporna användas under dagens alla timmar?
  • Behöver några lampor kompletteras med dimmer?
  • Ska några lampor ge ljus som är lyser dygnet runt?

 

En bra ljussättning utgår ifrån det naturliga ljuset, sedan är det viktigt att lamporna ger ljus som kompletterar funktionerna som man har i rummet. Genom att välja rätt lampa och rätt typ av ljuskälla så kommer man långt, man ska ha en lampa och ljuskälla som skapar kontraster i rummet och också har en bra färgtemperatur (Kelvin), detta är det som skapar stämning och liv.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.